MBTI: ontdek de verschillen op de werkvloer en thuis

Verbaas jij je ook weleens over de verschillen in gedrag tussen mensen? Zoals:

  • Waarom praat de ene manager voordat hij/zij nadenkt? En waarom denkt de andere juist na voordat hij/zij iets zegt?
  • Hoe komt het dat de een van routine taken houdt en niet van onderbrekingen, terwijl een collega daar heel goed mee overweg kan?  
  • Waarom heeft de ene collega genoeg aan de grote lijnen, terwijl de andere  medewerker stap-voor-stap instructies nodig heeft om met een taak te starten?
  • Wat is de reden dat de ene leidinggevende naar de juiste oplossing zoekt, die voor iedereen hetzelfde is, terwijl de ander alleen maar gelooft in een individuele oplossing?
  • Waarom rondt de ene persoon graag zaken snel af, en houdt de andere graag de opties open?

Het komt natuurlijk omdat elke leidinggevende, elke persoon, anders is. Maar is dat echt zo, of is er een patroon te herkennen?

Wat is MBTI en wat kun je ermee?

MBTI geeft antwoord op de bovenstaande vragen. MBTI is de afkorting van Meyers Briggs Type Indicator. MBTI is een persoonlijkheidsinstrument. De basis voor dit instrument is bedacht door psychiater Jung, en later verder vormgegeven en verfijnd door de dames Briggs en Myers. 

Met het inzicht wat MBTI je geeft, leer je jezelf en je omgeving beter kennen. Wat voordelen oplevert, bij bijvoorbeeld communiceren, samenwerken, leren, leiding geven, omgaan met veranderingen en conflicten oplossen. Je kunt beter rekening houden met je eigen behoeftes en met wat een ander prettig vindt. 

Welke type ben jij? En je collega?

Elk type wordt aangeduid met de letters van elke afzonderlijke voorkeur. Bijv. ENTP of ISTJ. Er bestaan uiteraard geen goede of slechte voorkeuren en dus bestaan er ook geen goede of slechte types. MBTI beschrijft elk type op een positieve, neutrale wijze. Dit wordt door veel MBTI-gebruikers als heel prettig ervaren. 

Wereldwijd beproefd en toegepast

MBTI is een wereldwijd beproefde en toegepaste methodiek, die al tientallen jaren wordt ingezet. MBTI brengt in kaart hoe mensen van nature functioneren op het gebied van:

  • levensstijl (Judging of Perceiving) 
  • beslissen en keuzes maken (Thinking of Feeling)  
  • informatie opname (Sensing of iNtuition)
  • het opladen van je energieniveau (Extravert of Introvert).

MBTI is ook heel goed in te zetten bij (loopbaan)coaching. Het geeft per type inzicht in kwaliteiten, valkuilen en ontwikkelrichtingen.

Ervaringen van een MBTI-deelnemer

Een deelnemer (type INTP) uit een van de MBTI teamsessies schreef het volgende:

"Veel puzzelstukjes zijn wat mij betreft op hun plaats gevallen; over mijzelf, over anderen en over de verschilllende soorten intermenselijke relaties. De uitgebreide omschrijving van mijn eigen type is hier en daar akelig treffend..."