Toelichting op karakterstructuren

Wat is een karakter?

Simpel gezegd, is de basis een combinatie van aanleg en opgedane ervaringen, en hier vloeit gedrag uit voor. Een groot deel is hiervan zichtbaar voor anderen, maar een ander deel speelt zich af in jouw eigen gedachten- en gevoelswereld. 

Wat is dan een karakterstructuur? 

De  methode van de ‘karakterstructuren’ kijkt terug naar de jeugdjaren en de daarin opgedane ervaringen, persoonlijke overtuigingen en conclusies. Zo kan inzichtelijk  worden gemaakt hoe je een eigen persoonlijke verdediging hebt opgebouwd als reactie op jouw opvoeding en omgeving. Per persoon verschilt de wijze van verdediging, omdat deze natuurlijk ook afhangt van de mate van gevoeligheid van elk individu op bijvoorbeeld afkeuring, (on)gewenst zijn, macht/onderdrukking, presteren en kwetsbaarheid. De methode gaat uit van zes mogelijke basis verdedigingsvormen, die samen de Karakterstructuren vormen. 

Welke gedrag laat je zien in lastige situaties?

Via de methode van Karakterstructuren wordt duidelijk hoe deze verdediging tot uiting komt: welk gedrag laat je primair zien in voor jou lastige situaties? En wat is daarvan het effect op zowel jou, als op jouw omgeving? Waar in jouw lijf zet spanning zich vast en hoe voorkom je dat? Dit inzicht helpt je om anders te leren reageren en geeft zicht op jouw kwaliteiten en valkuilen. 

Jouw kwaliteiten weer helemaal kunnen gebruiken

Zowel leren als afleren, voelen & denken en doen & zijn, maken onderdeel uit van werken met deze methode. Met als doel dat je (weer) jouw kwaliteiten helemaal gaat gebruiken in jouw leven en dat je op een prettige en vrije manier contacten aan kunt gaan. Wat niet betekent dat je nooit meer last zult hebben van spanningen. Vrijheid zit dan eerder in de acceptatie van jouw unieke zelf met alle bijzondere kenmerken. En van daaruit stap je dan gemakkelijker uit die jou zo bekende spanning. 

Op www.karakterstructuren.com vind je meer informatie en een vragenlijst.